KAN IEDEREEN HARDLOPEN?

Je begint met sporten omdat het goed voor je lichamelijke gezondheid is, om af te vallen of om jouw eigen sportieve grenzen te verleggen. Ook je geestelijke gezondheid is gebaat bij regelmatig bewegen. Hardlopen kan je op elk gewenst tijdstip doen en is laagdrempelig om mee te beginnen. Het is daarnaast een van de meest effectieve manieren om je conditie te verbeteren en om calorie├źn te verbranden. Daarom dat ook veel mensen hardlopen.
 
Kan iedereen zomaar beginnen met hardlopen? Ja en nee. Er wordt gezegd: als je kunt wandelen, dan kun je ook hardlopen. Voor heel veel mensen is dat ook zo, maar niet voor iedereen. Dat komt onder meer door de krachten die je onderlichaam tijdens het hardlopen te verwerken krijgt en de impact van de inspanning op het hart-longsysteem.

Wanneer kan je beter niet zelfstandig (beginnen) met hardlopen?
als je niet pijnvrij kunt wandelen, dan is het niet verstandig om te gaan hardlopen zonder raadpleging van een huisarts, fysiotherapeut of sportarts;
als je overgewicht hebt (BMI >25) hoeft dat geen belemmering te zijn om te beginnen, maar je moet je wel bewust zijn dat je meer kans hebt op blessures. Daarom is het van belang om rustig op te bouwen en alert te zijn op pijntjes. In sommige gevallen is het verstandiger om eerst je BMI te verlagen door eventueel je voedingspatroon aan te passen en meer te gaan bewegen zoals wandelen en fietsen.
als je lange tijd niet gesport hebt of er zijn gezondheidsklachten dan is het verstandig om eerst te overleggen met je huisarts. Wil je toch starten dan is het verstandig om rustig op te bouwen en alert te zijn op pijntjes.

Wil je starten met hardlopen. Start dan niet te snel en bouw het rustig op. De kans dat je het volhoudt is groter als je het met anderen doet, bijvoorbeeld met een beginnerscursus van RunFitt Marga of met de wekelijkse hardlooptraining van RunFitt Marga.

Wil jij meer weten? Neem dan contact op.


Runfitt Marga
Peelsehuis 13
5427 RJ Boekel
';
';
×